Sunday, November 29, 2015

ASSIGNMENT






Minggu ni dah start assignment . okay . tapi alhamdulillah setakat ni semua assignment berkumpulan . haha . bolih la belajar dulu macam nak buat tuu . tak lah macam blur blur . haha .

Tapi assignment yang mencabar sikit tuu ituu e-comments . humm . Assignment dia kita kena create satu blog dan buat blog tuu jadi sebagi tmpat kita Berniaga . macam berniaga online . tapi sampai sekarang tak tahu nak jual apa . siapa ada idea tak ? Bantuuu tikah . tapi kalau buka bisness kena ada modal . tapi modal nya pun tak ada . lecturer tu cakap baik jadi dropship . sebb kalau jadi dropship takde la nak keluarkan modalkan . yng penting modal tk keluarkan dan tak pyh nak pergy pos . haha . tapi tak tahu nak mula dari mana  , nak jual apa . !?

Thursday, November 26, 2015

OFFICIAL KUIS




Assalamualaikum

Kuis . satu nama yang akan menjadi satu nama yang dekat dihati , In shaa Allah .
Emm emm kalau dah nama budak baru benda biasa minggu pertama tuu mesti ada orentasi . tapi kat sini orang panggil minggu taaruf . sebenarnya sampai je kat sini humm tikah tgok kuis ni cantik laa . haa dah mula tertarik kat situ . binaan nyaa yang cantik . wahhh best . student student kat sini pun alhamdulillah semua macam bagus je . cantik dari segi pemakaian . ala kaau mak tgok tuu mesti nak buat calon menantu laa . hehe .


First day tu nangis macam apa dah sebb masih rindukan keluarga . tapi alhamdulillah family masih lagy kat putrajaya . tinggal situ dalm seminggu .


Dah start program taaruf tuu setiap orang kena pilih akak fasi . alhamdulillah tikah pergy dekat akk yng berpurdah . time tuu tak kenal sape pun kecuali roomate tikah yg sabah tu . bila dah suai kenal alhamdulillah banyak benda yang belajar dan diorang semua sporting je . emm nak cerita pasal akak tuu . akak tuu bagi tikah bagus sgt . cara dia bercakap sangat tersentuh dihati .
Dalam minggu taaruf tu diorang buat sesi taklimat dengan ceramah dan kenal kenal kuis . ok laa jugak . hehe

Emmm emmm . dah hbs mggu taaruf terus masuk kelas . nak pergy klas taktahu kat mana . haha . terpaksa laa kena tunggu and ikut orang lain . dah cukup satu kelas baru bolih gerak cari kelas . dan sampai laa hari ni haha .

Tak apa nanti lama lama kalau dah biasa tak payah la nak kumpul ramai ramai pergy kelas . sebb dah tahu kelas kat mna . haha .

Sebenarnya baru seminggu kat sini ,tapi in shaa Allah dah mula sayang dengan alam kuis . in shaa Allah .

Sunday, November 15, 2015

OTW



hari ni , esok , lusa . 

dah tak lama dah nak pelajar kuis , in shaa allah 18/11/2015 official pelajar kuis . 
ok , sekarang ni musim banjir , hujan kat rumah ni dah start turun , tiba tiba takut nak pergi jalan jalan , biasa nya kalau dah penghujung tahun ni dekat berita memang famous dengan isu banjir , 

esok in shaa allah tikah akan bertolak ke kuala lumpur , sebab lusa nya  hari pendaftaran , harap harap perjalanan esok selamat seperti mna yang dirancangkan , in shaa allah , amiin , risau jugak sebernya , sekarang ni musim hujan , banjir , risau kalau otw ke sana ada jlan tak bolih lalu ke or something like that , so berdoa banyak banyak agr esok semua nya selamat . 

beberapa hari lepas keluar dalam berita pasal tanah runtuh kat karak , haa, masa dengar berita masa tu , Ya Allah masa cuak kot , takot nanti nak lalu jalan mana laa nak pergi kl . akak aku selalu update kat whatsapp group , alhamdulillah sekarang dah boleh lalu , 

ok , mesti nanti sibuk , so tak selalu la update blog kan , in shaa allah kalau ada masa terluang tikah cuba on laptop dan update blog :)

btw doakan tikah sekeluarga supaya selamat pergi dan pulang :)

Tuesday, November 10, 2015

DIDIK HATI



CARI ILMU UNTUK DIDIK HATI 

oklah bila dah bergelar seorang manusia mesti kita ada keinginan tersendiri , nak itu ,nak ini , tapi adakah kemahuan kita tu selalu dapat ? renung jap ! 

sebenarnya kita makn untuk hidup ke hidup untuk makan ? bagi tikah kedua dua nya perlu , biasa la aku ni suka makan haha  . makanan  untuk perut dah memang wajib kita bagi , tapi makanan untuk hati ? haish , apelah aku bebel  


masa aku sekolah menengah aku selalu diberikan makanan hati , sebab apa , kat sekolah selalu diberikan usrah untuk pelajar pelajar , dalam seminggu tu ada la dalm dua tiga kali kot , masa mula mula aku join usrah tu masa form 1 , dari sekolah rendah ke sekolah menengah ni first time aku dengar perkataan tu . masa mula mula aku join tu sebab ada announced yang mengatakan semua pelajarform 1 kena pergi masjid sekarang , haa aku pun pergi la sebab masa tu tak tahu pape lagy , biasala budak baru masuk sekolah menengah , apa yang disuruh aku buat je , haha , ala ala buDak nerd gitu , oklah , sesampai je sana ada seorang akak senior ni bagitahu ttg usrah ni . 

pada mula nya aku bukan main semangat kan , tapi lepas dah berbulan rasa macam malas nya nak pergi , hehe , syaitan dah menghasut dah . haha , soo aku tak pergi, lepas naik form 2 aku dilantik sebagai naqibah , haha , aku taktahu la macam mana aku terpilih , naqibah ni penceramh untuk bagi pengisian dekat adik adik , haa dah form 2 kan . hehe , masa tu aku ok lagi lagi , tapi sebenarnya aku takot dan malu nak bercakap dengan orang ramai macam , semua orang tengok kita bila kita bercakap , maluu sangat masa tu ,, sampai form 4 aku jadi naqibah tu , alhamdulillah aku berjaya menghabiskan hehe . masa form 4 aku nak keluar untuk jadi naqibah sebab aku takpandai nak bagi pengisian untuk adik adik . maafkan akak adik hehe .


oklah masa f5 pula , biasa la sibuk dgn kelas , nak exam bagai , pergi usrah pun kalau ada time yang betul betul aku nak pergi aku pergi , haa , tapi kan lepas dengar ceramah ni kan , sekejap rase macam baik , tapi lepas tuu buat jahat balik , aduss , apalah aku ni , jangan tiru macam aku , haha . 


lepas habis sekolah , kan duk umah , masa tu dah pun exam kan , duk umah lagi laaa dah tak dapat buat usrah , masa tu rindu giler kot nak buat usrah lagi , bila difikir balik , best sngat buat usrah ni , dia merapatkan kita semua , dan kita boleh dapt pengisian rohani , lepas tu aku sambung belajr kat matrik , masa tu aku pun masih mencari cari usrah, kat matrik boleh dengar ustaz jemputan datang bagi ceramah , takde lagi usrah 

ok, hbis matrik , duk umah lagy , aaaaahhh lama gila kot duk umah , bila kita tak diberikan nasihat , aku ni jenis lalai sikit , haha , sampai satu masa hati aku masih rinduu dengan usrah yang dulu , bila difikirkan balik kenapalah aku tak manfaatkan apa yang aku ada dulu , semua nya banyak hikmah . humm , hanya tinggal kenangan semua , 

tapi takapa sekarang macam macam cara ilmu nak disampaikan , aku cuba untuk join usrah whatsapp , bila aku join usrah tuu best jugak walaupun aku tak kenal sape diorang , tapi bila aku baca whatsapp diorang dan bebelan mereka yang share kata kata alhamdulillah aku diberi lagi peluang macam ni , 
lepas kat whatsaap sekarang ni dekat telegram pula , zaman dah moden kak , macam macam cara untuk sampaikan nasihat tu , huhu , bila kat telegram lagy best , tengok la sampai tak terbaca aku dibuat nya , sebb internet takde hari tu , ni baru naik notificationnya , ok la nk sambung baca channel diorang  , haha , papai , ok jap , join la channel diorang tau , best giler , in shaa Allah banyak benda mereka share , tentang hati , kehidupan dan banyak lagi , 







GUNUNG DATOK,REMBAU,NOGORI

ASSALAMULAIKUM  SEMUA . dah lama ika tak update ika punya blog . banyak dah yang berubah . sekarang ni cepat je update papekan . baru ja...